Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος

Group ParΩdy είναι μια νέα σχετικά μπάντα, που έχει όλα τα εφόδια για να κάνει σπουδαία πράγματα. Ωραία μουσική, ωραία τραγούδια, ωραίους συνεργάτες και μια παρέα που γουστάρουν πολύ τη μουσική. Πρίν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν μια σειρά απο νέα τραγούδια και ετοιμάζονται για ένα ακόμα Live στο club του Σταυρού Του Νότου.  Τους βρήκαμε και είπαμε όμορφα πράγματα για πολλά και διάφορα.

– Group ParΩdy λοιπόν? Μια νέα μπάντα που αγαπάει τη μουσική? Τι είναι η μουσική για εσάς;
Η μουσική είναι ένα μέσο για να εκφράσουμε σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, που δεν μπορούν να αποτυπωθούν με κάποιον άλλο τρόπο πέραν του ήχου. Εκτός από το κομμάτι της ψυχαγωγίας, πρόκειται για μια τέχνη η οποία σε βοηθάει να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό και να νιώσεις ελεύθερος. Για μας είναι και ένας λόγος παραπάνω να βρεθούμε με τους φίλους μας και να επικοινωνήσουμε.

-Tο Ω, τι φάση;
-Τίποτα παραπάνω από μία εικαστική παρέμβαση στο λογότυπο μας

Πότε ξεκινήσατε;
Τα δύο ιδρυτικά μέλη (Παναγιώτης Σκουλάς-λαούτο, τραγούδι & Αντώνης Αυγουλλάς – ηλεκτρική κιθάρα) είχαμε φτιάξει ως φοιτητές μια μπάντα διασκευών, τους Group Therapy και μετά την εγκατάστασή μας στην πρωτεύουσα επειδή η «θεραπεία» δεν μας βοήθησε, το γυρίσαμε στην «παρωδία» και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Group PάrΩdy δειλά-δειλά το 2013.

-Διάβασα σε μια συνέντευξη παλαιότερη που είχατε δώσει, πως το parΩdy στο όνομά σας, είναι ουσιαστικά ένας αυτοσαρκασμός απέναντι στη σοβαροφάνεια που υπάρχει στο έντεχνο τραγούδι. Θεωρείτε ότι ανήκετε στο έντεχνο;
Πολλές φορές την ταμπέλα στη βάζει το κοινό… Εμείς ποτέ δεν αποδεχθήκαμε τον όρο «έντεχνο» καθώς δεν κατανοούμε τη σημασία του. Βέβαια, σε αυτό τον τόπο που αρέσκεται στους διαχωρισμούς, το «έντεχνο» βοηθάει τον άλλο να καταλάβει ότι δεν παίζεις λαϊκό, ποπ κοκ. Επομένως με αυτή την έννοια, ναι, ανήκουμε στον ευρύτερο χώρο.

-Εγώ πάντως βλέπω ένα συγκρότημα που έχει πάρει στα πολύ σοβαρά τη δουλειά που κάνει, με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.
Σίγουρα παίρνουμε τη δουλειά μας στα σοβαρά, κατά πόσο είναι αξιόλογα τα αποτελέσματα αυτής θα το κρίνει ο χρόνος και το κοινό. Αναμφισβήτητα όμως για εμάς η δημιουργική διαδικασία θέλουμε να είναι ειλικρινής και τίμια.

-Είστε μια μπάντα με Folk – Rock ήχο. Έτσι γράφετε στο βιογραφικό σας. Ένα πάντρεμα παραδοσιακών και ηλεκτρικών ήχων;
Ακριβώς αυτό. Προσπαθούμε, σύμφωνα με τη δική μας αισθητική, να συνταιριάξουμε τον ηλεκτρικό ήχο με το ηχόχρωμα των παραδοσιακών οργάνων.

-Είστε μια παρέα 5 ατόμων. Γνωρίζεστε από παλιά? Είστε φίλοι που προσπαθούν να κάνουν αυτό που τους αρέσει?
Στην παρούσα φάση και έπειτα από αρκετές αλλαγές στη σύνθεση μας, είμαστε πέντε άνθρωποι που μπορούν να συγχρωτιστούν μουσικά. Πέρα από τον Αντώνη και εμένα που γνωριζόμαστε και συμπράττουμε μουσικά πάνω από δέκα χρόνια, οι υπόλοιποι μουσικοί είναι άνθρωποι που βρεθήκαμε σε αυτή τη διαδρομή και πλέον παίζουμε μαζί
από επιλογή. Ta υπόλοιπα μέλη είναι οι: Δημήτρης Καζάνης-βιολί, Άλκης Δήμος-μπάσοκαι Σωτήρης Μαυρονάσιος-ντραμς.

Δεύτερη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Σε λίγο ξημερώνει”. Άκουσα και το ομώνυμο τραγούδι και δεν κρύβω πως μου άρεσε πολύ. Είναι σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μητσοτάκη. Μιλήστε μας για αυτή τη δουλειά.
Κυκλοφορήσαμε τον περασμένο Δεκέμβρη ένα ψηφιακό EP, με τίτλο «Σε λίγο ξημερώνει». Περιλαμβάνει πέντε νέα τραγούδια τα οποία μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε τον ήχο που θέλουμε πια να έχουμε ως μπάντα. Ο στίχος είναι άμεσος είτε είναι εσωτερικός είτε κοινωνικός. Και σε αυτή τη δουλειά την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο Δημήτρης Μητσοτάκης όπου μας έδωσε και τρεις δικούς του στίχους. Τους άλλους δύο στίχους υπογράφουν η Βασιλική Λαμπίρη και η Μαρίτα Αλιμήση. Τη μουσική στους στίχους της Μαρίτας έχει βάλει ο φίλος-τραγουδοποιός Νίκος Ζουρνής και στο τραγούδι αυτό συμμετέχει η Νατάσα Καμπαστάνα.

αούτο, ηλ. κιθάρα, βιολί, ντραμς, ηλ. μπάσο. Όργανα για ωραία πράγματα. Εύκολη σύμπραξη των ήχων ανάμεσα σε παραδοσιακό και ροκ;
Δεν είναι πάντα εύκολη η σύμπραξη αλλά αποτελεί μια πρόκληση κάθε φορά όταν ασχολούμαστε με την ενορχήστρωση.

-Την Τετάρτη 27/2 έχετε live στο Σταυρό Του Νότου? Τι θα ακούσουμε;
Την Τετάρτη 27/2 στις 21:30 θα εμφανιστούμε για δεύτερη φορά φέτος στο μουσικό μας «στέκι» το Club του Σταυρού του Νότου. Θα ακούσετε κομμάτια από τις δύο δισκογραφικές μας δουλειές, διασκευές από αγαπημένους τραγουδοποιούς και φυσικά κάποια παραδοσιακά τραγούδια λίγο «πειραγμένα».

-Είδα ένα βίντεο στο youtube και παίζετε το Μπλούζ του Αποχωρισμού του Παύλου. Τα αγαπημένα τραγούδια των μελών ποιά είναι;
Ναι είναι μία διασκευή που αγαπάμε πολύ, πάνω σε μία καθαρά μπλουζ φόρμα. Τα τραγούδια που αγαπάμε είναι πολλά και από διαφορετικά είδη. Νομίζω θέλει πολύχρόνο για να αναφερθούν έστω κάποια.

-Παίζετε αυτά που ακούτε;
Παίζουμε και αυτά που ακούμε…

-Μελλοντικά σχέδια;
Προς το παρόν θέλουμε να επικοινωνήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα
τραγούδια μας τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια και από το προσεχές φθινόπωρο να ασχοληθούμε με την ηχογράφηση των καινούριων μας τραγουδιών.

-Ευχαριστώ πολύ. Κάθε επιτυχία σας εύχομαι.
Εμείς ευχαριστούμε για την πολύ ωραία κουβέντα. Ραντεβού στον Σταυρό του Νότου στις 27/2.