Αγγελάκας βυρωνας 2013 036

Χθες βρεθήκαμε στο Βύρωνα για τη συναυλία του Γ. Αγγελάκα. Θα μπορούσα να πω ”άλλο ένα live του Αγγελάκα” άλλα όχι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δε σας κρύβω ότι μια ανησυχία την είχα για το πως θα κυλίσει η βραδιά, αλλά παρότι σε αρκετές στιγμές η ατμόσφαιρα “μύρισε μπαρούτι” ο Γιάννης Αγγελάκας κατάφερε να μην παρασυρθεί και εξάψει το πλήθος.

Ο κόσμος αρκετός από νωρίς κι όσο περνούσε η ώρα , η ουρά για ένα εισιτήριο όλο και μεγάλωνε. Κάπου στις δέκα παρά ο Αγγελάκας έκανε την εμφάνισή  του στη σκηνή , μας καλησπέρισε και είπε : ”Συνήθως τραγουδάμε για τα χάλια μας… Σήμερα όμως τραγουδάμε για τον Παύλο” μιλώντας παράλληλα με σαρκασμό  για το σοκ όλων τώρα συνειδητοποίησαν τι σημαίνει στην πραγματικότητα Χρυσή Αυγή . Η βραδιά ξεκινάει με Μάρκο Βαμβακάρη και ”όσοι γινούν πρωθυπουργοί” και το κοινό ακολουθεί χωρίς δεύτερη σκέψη. Ανάμεσα στις παύσεις βρίσκει την ευκαιρία να δηλώσει τη θλίψη του, για όλη αυτή την παράνοια και τον κυνισμό που μας λούζει αυτές τις μέρες από τα ΜΜΕ και όχι μόνο. Αγγελάκας βυρωνας 2013 056Κάπου εκεί ακούγεται και τα γνωστό αντιφασιστικό σύνθημα ”φασιστές κουφάλες έρχονται κρεμάλες”αλλά χωρίς να χάσει χρόνο ξαναπλησιάζει στο μικρόφωνο και προσγειώνει το κοινό εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον τρόπο αντιμετώπισης του φασισμού. ”Έχω πει κι άλλη φορά οτι διαφωνώ με το συγκεκριμένο σύνθημα. Η απάντηση στο φασισμό δεν είναι αυτή. Η απάντηση πρέπει να είναι ψύχραιμη, να είναι προϊόν ορθής σκέψης και κυρίως χρειάζεται όλοι να προσέχουμε καθημερινά τον φασισμό μέσα μας…” Κάποιοι (λίγοι ) από το κοινό χειροκρότησαν, κάποιοι άλλοι μουρμούρισαν γιατί μάλλον περίμεναν μια πιο ”δυναμική” απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έδωσε σε όλους μας τροφή για σκέψη.

Κατά τα άλλα ,όσον αφορά στο μουσικό μέρος της βραδιάς , ακούσαμε τραγούδια από παλαιότερες δουλειές , απο τη ”Γελαστή ανηφόρα” ,αλλά και  κάποια ”πειραγμένα” λαϊκά του Μ. Βαμβακάρη. Παρουσίασε ένα πολύ ήπιο πρόγραμμα διατηρώντας -πιθανόν ηθελημένα- χαμηλούς τόνους, αγνοώντας τις “παραγγελίες¨και «τα οεο-οεο» του κοινού που του ζητούσε να τους ανεβάσει, ίσως θέλοντας να δώσει ένα κλίμα πένθους στο λάιβ. Ο Γιάννης Αγγελάκας στο συγκεκριμένο λάιβ μπορεί για πολλούς να μην “πήρε” το κοινό μαζί του, ίσως και κάποιους να τους απογοήτευσε σίγουρα όμως εξέπεμψε με τα τραγούδια και τη φωνή του όλο το κλίμα οργής και αγανάκτησης που μας περιβάλλει.

γράφει ο Dmtrs

 

 

featured image  Yiannis Margetousakis