Η γνωστή πλέον πεντάδα από τη Φινλανδία, κυκλοφόρησε αισίως το 7ο album της μουσικής της καριέρας. Μετά το κακό “Unia” και το ‘έτσι κι έτσι’ “The Days of Grace”, δίνουν στην αγορά ένα καταπληκτικό σε παραγωγή album, αλλά ένα περίεργο και παράξενο αποτέλεσμα σε μουσική. Το “Stones Grow Her Name” περιέχει 11 συνθέσεις. 11 progressive/power συνθέσεις που έχουν ενδιαφέρον μέχρι κάποιο σημείο. Στις συνθέσεις περιέχονται και τα ‘Wildfire Part II – One With The Mountain’ και ‘Wildfire Part III – Wildfire Town Population’ όπου ουσιαστικά είναι μέρος και συνέχεια του ‘Wildfire’ από το “Reckoning Day – Reckoning Night” album του 2004.

Οι Sonata Arctica σε αυτό το album δεν κυμαίνονται τόσο στον ήχο που τους έχουμε συνηθίσει και στις μελωδίες και τις συνθέσεις που οι ίδιοι ξεκίνησαν την καριέρα τους. Ένα πιο mainstream album που παίζουν με τους ήχους, και αυτό ειδικά το δείχνουν όποτε έχουν την ευκαιρία. Άλλωστε η μπάντα έχει δηλώσει μεγάλος θαυμαστής των Queen, και το αναφέρω αυτό γιατί με τα πλήκτρα και τις φωνές το δείχνουν που και που.

Στο album θα συναντήσουμε πολυφωνίες, θα συναντήσουμε βιολιά μέχρι και μπάντζο, θα συναντήσουμε progressive προσπάθειες που στο τέλος όμως δεν θα αναδείξουν το συγκρότημα, αλλά σίγουρα το “Stones Grow Her Name” είναι το καλύτερο album τους από το 2007 και μετά.

Προσωπικά ξεχώρισα τα ‘The Day’, ‘Losing my Insanity’,’ I Have a Right’ και ‘Cinderblox’. Το ‘I Have a Right’ είναι ένα κομμάτι που θα σιγοτραγουδιέται για καιρό και μαζί με το καταπληκτικό video clip έρχεται ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσης στο “λιωμένο και δεν λειτουργεί καλά ” heavymetalο αυτί μας.

Τα χρόνια περνάνε και όπως όλα τα συγκροτήματα έτσι και οι Sonata Arctica κάνουν, ή έκαναν τις απόπειρές τους, ενηλικιώνονται, οριμάζουν και πιθανώς να βελτιώνονται. Το “Stones Grow Her Name” είναι ένα album που μπορεί να ακουστεί από όποιονδήποτε εύκολα, ακόμα κι αν δεν είναι φανατικός του είδους.

[box type=”info”] Στην επίσημη ιστοσελίδα τους επίσης μπορείτε, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, να πάρετε μια γεύση από το πρόσφατο επίσης live της μπάντας, που ηχογραφήθηκε στην πατρίδα τους την Φινλανδία. Και αν σας αρέσει τόσο, μπορείτε να αγοράσετε όποιο κομμάτι επιθυμείτε. Επίσης για τους φίλους κιθαροπαίχτες, είτε αρχάριοι είτε όχι, ενημερώνω πως στο www.ultimate-guitar.com μπορείτε να βρείτε και καινούργια κομμάτια από το album τους.[/box]