Σερφάροντας στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ναταλίας Πάνου στο Rock Overdose.gr, σχετικά με την οικονομική κρίση και το πως αυτή επηρεάζει τις κινήσεις των συγκροτημάτων. Σας το παραθέτω αυτούσιο, γνωρίζοντας πως θα απομυθοποιήσω κάποια από αυτά..

 

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι επενδυτές και τα μέλη των μεγαλύτερων συγκροτημάτων παγκοσμίως? ΄Ίσως δυσκολευτείτε λίγο να βρείτε την απάντηση……Ρυθμίζουν τις επαγγελματικές τους κινήσεις με βάση τις εξελίξεις της οικονομικής αγοράς!

Τρανταχτό παράδειγμα οι Metallica, οι οποίοι σαν καλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν να επισκεφθούν τη Γηραιά Ήπειρο ένα χρόνο νωρίτερα από τις προκαθορισμένες συναυλίες του 2013. Ο πρωταρχικός λόγος που τους ώθησε να επισπεύσουν τις εμφανίσεις τους είναι ο φόβος κατάρρευσης της Ευροζώνης, γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη τους. Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Metallica είναι η προνοητικότητα τους να διαπραγματευτούν αρκετούς μήνες πριν την εμφάνιση τους στη Γερμανία σχετικά με το νόμισμα με το οποίο θα πληρωθούν.

Ακόμη και οι Red Hot Chili Peppers που τολμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, τη στιγμή που οι άλλες μπάντες την αποφεύγουν (για ευνόητους λόγους), επιλέγουν να περάσουν στην other side του Ατλαντικού για να αρχίσουν την περιοδεία τους. Ενώ παραδοσιακά ξεκινούσαν τις εμφανίσεις τους από την γενέτειρα τους, απογοητεύουν τους αμερικανούς θαυμαστές τους επειδή φοβούνται την πιθανή κατάρρευση του ευρώ. Βασικά κατά πάσα πιθανότητα οποιοσδήποτε στη θέση τους το ίδιο θα έκανε, αφού το 70% των εσόδων τους προέρχονται από τις παγκόσμιες περιοδείες (!), σύμφωνα με τον μάνατζερ τους Kliff Burnstein (ο οποίος είναι επίσης μάνατζερ των Metallica. Τυχαίο;)

Αυτοί που την πληρώνουν όμως περισσότερο από τις διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος είναι τα καημένα τα μη αμερικανικά συγκροτήματα, σύμφωνα με τους Muse, οι οποίοι αποφεύγουν να πληρώνονται σε δολάρια επειδή συχνά βγαίνουν ζημιωμένοι.

Αλλά ευτυχώς υπάρχει λύση για όσους δεν τα πάνε καλά με τα οικονομικά! Οι πιο…σπάταλοι rockstars μπορούν να απευθυνθούν στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του Duff McKagan (πρώην μπασίστα των Guns N Roses),την Meridian Rock Capital. Στόχος της εταιρείας είναι να εκπαιδεύσει τους μουσικούς σχετικά με τα οικονομικά τους, αφού ο McKagan θεωρεί ότι οι μουσικοί λαμβάνουν χαμηλή ποιότητα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Α! Duff…προτείνουμε να προσλάβεις τα μέλη των Black Sabbath, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση, πέτυχαν το σωστό timing για την επανένωση τους και θα κερδίσουν περίπου 120.000.000 ευρώ! Μάλλον ξέρουν από οικονομικά, έτσι;

Και ενώ τα παγκοσμίως γνωστά συγκροτήματα σχεδιάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να έχουν όσον το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, τι γίνεται στην Ελλάδα; Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όσους νέους μουσικούς επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε επαγγελματικό επίπεδο βγάζοντας δίσκο. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν επιβάλλει νέους κανόνες στο χώρο αυτό. Ο καλλιτέχνης είναι αναγκασμένος να κάνει την παραγωγή με δικά του έξοδα και μόνο αν η εταιρεία θεωρήσει τα κομμάτια «ανερχόμενες επιτυχίες» αναλαμβάνει τη διανομή του δίσκου. Και φυσικά για τα επόμενα χρόνια δεν έχεις κανένα δικαίωμα πάνω στις δημιουργίες σου, φίλε μουσικέ…

Εν ολίγοις οι δισκογραφικές εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες ενώ ταυτόχρονα έχουν τεράστιες οικονομικές απολαβές. Αυτό συμβαίνει καταρχήν επειδή δεν ξοδεύουν χρήματα σε αποτυχημένες παράγωγες, γεγονός που θα τους έπληττε οικονομικά, ενώ εμπορεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών με άλλες εταιρείες σε περίπτωση που ο μουσικός θελήσει να αλλάξει δισκογραφική!