Συναντήσαμε τον Βαγγέλη Καζαντζή και μιλήσαμε, με αφορμή τον καινούργιο του δίσκου που κυκλοφόρησε πρίν λίγες μέρες “Το Μεταξύ μας Διάστημα” και λίγο πρίν τη live παρουσίαση του, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Six d.o.g.s.

mousikesebeeries Τρίτο προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Το μεταξύ μας διάστημα»  Κι  αν κρίνω από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, είμαστε σε άλλο διάστημα ,είμαστε  για μια βόλτα στο άπειρο?

Βαγγέλης Καζαντζής : Ναι ο δίσκος είναι κάπως ταξιδιάρικος και έχει σκοπό να σε ταξιδέψει ως το άπειρο. Μιλάει για τα διαστήματα. Μιλάει για το διάστημα μεταξύ των ανθρώπων, για αυτά που μας χωρίζουν αλλά και για αυτά που μας ενώνουν, αλλά κυρίως για τα «κοινωνικά διαστήματα». Βέβαια, τον κάθε στίχο και το κάθε τραγούδι το λαμβάνει ο καθένας όπως θέλει.

mousikesebeeries 10 νέα τραγούδια, πολύ ατμοσφαιρικός ήχος και με μεγάλη αίσθηση των πνευστών οργάνων κάτι που δεν υπήρχε πολύ σε προηγούμενους δίσκους.  Μου θυμίζει πολύ «Βραχνό Προφήτη»  μουσικά.

Βαγγέλης Καζαντζής : Παρόλο που υπάρχαν κάποιες τρομπέτες στον προηγούμενο δίσκο, σ’ αυτόν προστίθενται νέα χάλκινα, έχουμε τρομπόνι και σαξόφωνο. Αυτό που κάνει όμως τη διαφορά είναι τα jazz στοιχεία που έχουν βάλει οι μουσικοί. Με τιμάει αυτό που λες για τον «Βραχνό Προφήτη», αλλά ακούγεται κάπως βαρύ!…Αν έχει βγάλει τέτοια αίσθηση είναι καλό, αρκεί όμως να έχει τη δικιά του ταυτότητα.

mousikesebeeries Σε μια προηγούμενη συνέντευξη μας  προ 5ετιας σου είχα κάνει μία ερώτηση για την παρουσία του εμβληματικού Ψαραντώνη σε έναν από τους δίσκους σου και γενικά για την παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών σε άλλους δίσκους.  Εδώ βλέπουμε ξανά σπουδαίες συνεργασίες σε τρία τραγούδια, όπως  τον Γιάγκο Χαιρέτη, τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Χρήστο Θηβαίο.  Μίλησε μας λίγο για αυτές τις συνεργασίες. Πως διαλέγεις του ερμηνευτές?

Βαγγέλης Καζαντζής : Τους διαλέγω βάσει τραγουδιού. Όπως αυτό που κάναμε με τον Χρήστο Θηβαίο που από την πρώτη στιγμή που το έγραψα, «άκουσα» κατευθείαν τη φωνή του Θηβαίου και ήθελα να το πει ο Χρήστος. Με τον Αργύρη Μπακιρτζή ήθελα πάντα να κάνω μια συνεργασία και αυτό ήταν μια πρόκληση γιατί είναι ιδιαίτερη η φωνή του, αλλά και το τραγούδι «Η ζωή ξυπνάει για δουλεία», είναι ιδιαίτερο στιχουργικά, είναι αντιφασιστικό και μιλάει για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και με την προσθήκη της φωνής του Αργύρη δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα αντίθεση και σε συνδυασμό με το τέλος που γίνεται ένα χαοτικό σπάσιμο με Jazz στοιχεία, νομίζω πως αποκτά μια καλή «παραξενιά». Το τραγούδι με τον Χαιρέτη θεώρησα πως θα του ταίριαζε πολύ, γιατί το τραγούδι έχει έναν αφηγηματικό χαρακτήρα και πίστεψα πως θα δώσει το δικό του στοιχείο και όντως πέτυχε και βγήκε ωραίο το αποτέλεσμα, σύμφωνα και με το feedback που έχω πάρει και από τις κρητικές του κόσμου.

mousikesebeeries Πες μας λίγο για τους στίχους και τη μουσική του άλμπουμ.

Βαγγέλης Καζαντζής : Οι στίχοι στα 8 από τα 10 τραγούδια είναι του Βασίλη Μανέλα, το ένα το έχω γράψει εγώ και το άλλο «Οι συμμορίες του απογεύματος»  μοιραζόμαστε τους στίχους με τον Σάκη Αθανασιάδη. Η μουσική είναι δικιά μου σε όλα τα τραγούδια.

mousikesebeeries Εντυπωσιακό είναι για ακόμα μια φορά και το εξώφυλλο του δίσκου , όπως ήταν και στις προηγούμενες δουλειές σου και νομίζω πως δίνεις μεγάλη βάση στα εξώφυλλα. Μοιάζουν πολύ με φωτογραφίες & εικόνες.

Βαγγέλης Καζαντζής : Γενικότερα προσέχω πολύ τα εξώφυλλα και κοιτάζω συνολικά τη δουλειά, πέρα από το ακουστικό που είναι το κυριότερο κομμάτι, θέλω να βγαίνει ωραίο και το εικαστικό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στο χωριό  μου, το Κρίκελλο Ευρυτανίας. Είμαι εγώ και δύο άλλοι φίλοι και είναι μια αυτούσια φωτογραφία που δεν έχει πειραχτεί καθόλου! Ο φωτογράφος είναι ο Δημήτρης Τρωγαδής.

mousikesebeeries Πες μας για την παραγωγή του δίσκου.

Βαγγέλης Καζαντζής : Ο δίσκος ηχογραφήκε και μιξαρίστηκε στο στουντιο «Συν1» από τον Γιάννη Ταβουλάρη που είναι φίλος και ο ηχολήπτης του δίσκου και μέσω του Τάκη Μητσίδη, πήγε στην γερμανική εταίρεια Monopol records, οπού ανέλαβε το μάστερ στα Hansa Studios στο Βερολίνο, το οποίο είναι ένα ιστορικό στούντιο…εκεί έχουν ηχογραφήσει ονόματα όπως ο Bowie, o Cave , o Μanson οι Cure και πολλοί άλλοι…

mousikesebeeries Σε μια παλαιότερη συνέντευξη σου, αρκετό καιρό πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, είχες πει πως ήθελες ο δίσκος να μιλάει περισσότερο για το τώρα, για το σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελες;

Βαγγέλης Καζαντζής : Ναι. Ήταν κάτι που με τράβηξε στην επιλογή των στίχων του Βασίλη Μανέλα. Ήθελα να αναφέρεται  στο σήμερα, στα κοινωνικά προβλήματα, να είναι κάτι πιο χειροπιαστό και νομίζω πως το πετύχαμε. Όλο αυτό με την εξαθλίωση και τη φτώχεια, την χρυσή αυγή και την έξαρση της ακροδεξιάς ήταν κάτι που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Το θεωρούσα χρέος να υπάρχουν αναφορές στο δίσκο. Φυσικά έχει και πιο ατμοσφαιρικά και ψυχεδελικά στοιχεία αλλά κυρίως περιέχει κοινωνικό στίχο.

mousikesebeeries Το Μεταξύ μας διάστημα που υπάρχει και ομώνυμο τραγούδι μιλάει νομίζω γενικά για την έννοια «διάστημα». Νομίζω είναι λίγο αλληγορική η έννοια διάστημα. Εγώ το λαμβάνω να μιλάει και για το διάστημα, το σύμπαν, το άπειρο αλλά και για τα διαστήματα των σχέσεων των ανθρώπων. Ισχύει κάτι τέτοιο.

Βαγγέλης Καζαντζής :  Ναι φυσικά και ισχύει!…έτσι το βλέπω και εγώ. Σαν λογοπαίγνιο ας πούμε. Μιλάει και για τις σχέσεις των ανθρώπων και μου αρέσει που το αντιλήφθηκες και εσύ έτσι.

mousikesebeeries Τρείς δισκογραφικές δουλείες ως τώρα. Είναι αυτό που ονειρευόσουν να κάνεις. Είσαι ευχαριστημένος με την ως τώρα πορεία σου.

Βαγγέλης Καζαντζής : Παρόλο που είμαι τύπος που αναιρώ τον εαυτό μου, δηλαδή ακούω τώρα τον πρώτο μου δίσκο και δεν είμαι σε αυτή τη φάση…γενικά περνάω από διάφορες «μουσικές» φάσεις. Ναι είμαι ευχαριστημένος! Ο πρώτος ήταν αυτός που ήταν, στον δεύτερο έγινε ένα βήμα παραπέρα και τώρα ο τρίτος. Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει εξέλιξη, δεν είναι και οι τρείς δίσκοι το ίδιο πράγμα, ο καθένας έχει τη δική του ατμόσφαιρα.

mousikesebeeries Τι άλλο προσδοκάς?

Βαγγέλης Καζαντζής : Ανάσταση νεκρών (χαχα…)!!! Είναι δύσκολες οι εποχές. Όσο αναφορά τον δίσκο είναι ζόρικα τα πράγματα με την προώθηση, με τα ραδιόφωνα, με τις εταιρείες, με όλα! Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βγάζω αυτό που θέλω και νιώθω από μέσα μου. Σε όσα περισσότερα αυτιά φτάσει αυτό, τόσο το καλύτερο, αυτός είναι και ο σκοπός, να επικοινωνηθούν τα τραγούδια, αλλιώς θα τα κράταγα σπίτι στο συρτάρι. Από κει και πέρα κρίνει ο κόσμος αν του αρέσουν ή όχι…

mousikesebeeries Πες μας για το Live που έρχεται στο Six D.O.G.S?

Βαγγέλης Καζαντζής : 21 Οκτωβρίου σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι το six dogs. Δεν έχω ξαναπαίξει και ήθελα πολύ και με αφορμή και το δίσκο που είναι διαφορετικός απ’ τους προηγούμενους, ήθελα και έναν ιδιαίτερο χώρο διαφορετικό από εκεί που παίζω συνήθως. Οπότε θεώρησα πως ο συγκεκριμένος χώρος θα ταιριάξει καλύτερα με τον ήχο του δίσκου. Θα παίξουμε τα 10 κομμάτια του δίσκου, καθώς και κάποια παλαιότερα και λίγες διασκευές. Θα είναι κανονικό live δηλαδή και νομίζω πως θα είναι πιο ατμοσφαιρικό και πιο «ροκ».

mousikesebeeries : Θα μας πεις λίγο και για τους μουσικούς και για το live αλλά και στο δίσκο.

Βαγγέλης Καζαντζής : Στο live θα είναι μαζί ο Κωνσταντής Πιστιόλης στα πνευστά, ο Τάσος Πέππας στα τύμπανα, ο Διονύσης Μακρής στο μπάσο, ο Παναγιώτης Ράπτης στο σαξόφωνο που παίζει και στο δίσκο.  Θα είναι και ο Γιάγκος Χαιρέτης για να πούμε το τραγούδι που υπάρχει στο άλμπουμ. Όσον αφορά το  δίσκο, συμμετέχουν όλοι  που προανέφερα συν τον Δημήτρη Μπρέντα στα πνευστά, τον Γιώργο Μαγαλιό στα κρουστά και τον Αντώνη Ανδρέου στα τρομπόνια. Εκπληκτικός ο Άντωνης, παίζει και με τους Pink Martini!

mousikesebeeries Μου αρέσει πάντα να κάνω αυτή την ερώτηση . Ξέρω πως η απάντηση είναι λίγο δύσκολη, αλλά δεν πειράζει. Πες μου ποιος είναι ο πιο ωραίος δίσκος που έχεις βγάλει ή το πιο ωραίο σου τραγούδι.

Βαγγέλης Καζαντζής : Είναι δύσκολη η ερώτηση αλλά νομίζω ξεχωρίζω από τον πρώτο δίσκο το «Ριζιμιό». Στον δεύτερο για αυτό που είμαι περήφανος είναι το «Λεξικό η φύση» που έχει και στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη και από τον τελευταίο δίσκο ξεχωρίζω το ομώνυμο.

mousikesebeeries Συνεχίζεις ακόμα να διδάσκεις σάζι?

Βαγγέλης Καζαντζής : Ναι κανονικά! Αναπληρωτής στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

mousikesebeeries : Για το μέλλον τι έχουμε?

Βαγγέλης Καζαντζής :Έχουμε κάποια τραγούδια έτοιμα πάλι με τον Βασίλη Μανέλα και τα δουλεύουμε. Κάποια στιγμή λέμε να βγάλουμε έναν δίσκο. Γενικά υπάρχουν αρκετά τραγούδια και άπειρες ιδέες. Έχω στο μυαλό μου να τραγουδήσω και ξένο στίχο σε κάποιο project. Θα δούμε στο μέλλον…

mousikesebeeries Δεν σου κρύβω πως μόλις έμαθα ότι βγάζεις νέο δίσκο αναφώνησα ένα μεγάλο «επιτέλους».

Βαγγέλης Καζαντζής : Αργήσαμε λίγο αλλά υπήρχαν διάφορα θέματα. Πάντα έτσι γίνεται, προκύπτουν εμπόδια. Όμως είμαι χαρούμενος που βγήκε ο δίσκος, ήθελα να βγει νωρίτερα…αλλά όλα καλά. Αυτή η καθυστέρηση μου έδωσε πολύτιμο χρόνο για προσωπική ενασχόληση, δημιουργία και πειραματισμούς πάνω σε καινούργια μουσικά πράγματα. Οπότε πίσω από τα φαινομενικά κενά «μεταξύ διαστήματα» των δίσκων, εγώ συνεχίζω να κινούμαι αθόρυβα, δεν είμαι ανενεργός.

mousikesebeeries Δεδομένου ότι το ραδιόφωνο έχει πεθάνει, πως προσδοκά ένας καλλιτέχνης να κυκλοφορήσει και να ακουστεί μια νέα του δουλεία?

Βαγγέλης Καζαντζής : Είναι δύσκολο να προωθήσεις τη δουλειά σου, αλλά συνεχίζουμε και προσπαθούμε. Το ίντερνετ βοηθάει πολύ, (ιντερνετικοί σταθμοί, περιοδικά, όπως καλή ώρα εσείς, το youtube…) αλλά και εκεί χάνεσαι μέσα στις άπειρες δουλειές που κυκλοφορούν. Τα συχνά live επίσης βοηθούν. Κάτι που επίσης είναι δύσκολο, ειδικά στην επαρχία.

Σε ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία σου ευχόμαστε.

Ευχαριστούμε το όμορφο Λοκάλ337 στα Άνω Πατήσια για την υπέροχη φιλοξενία που μας προσέφερε για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Για προσκλήσεις για το live στο Six d.o.g.s πατήστε εδώ!

Συνέντευξη : Θάνος Τεγόπουλος
Φωτογραφίες : 
Ελένη Παπακωνσταντίνου