Καλοκαίρι ήταν και πέρασε. Για την ακρίβεια ήταν ένα περίεργο καλοκαίρι με δυσάρεστα γεγονότα. Θα ήθελα να ξεκινήσω τελείως διαφορετικά αυτή τη μίνι ανασκόπιση του φετινού μουσικού – συναυλιακού καλοκαιριού αλλά η ανείπωτη τραγωδία του Ιουλίου στην ανατολική Αττική δύσκολα θα σβηστεί απο τη μνήμη μας. Η φονική πυρκαγιά που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα επισκίασε τα πάντα και ευχόμαστε όλοι μας να ήταν η τελευταία που έζησε η ανθρωπότητα. Μέσα απο αυτή την τραγωδία δείξαμε πως όταν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Το κύμα αλληλεγγύης που υψώθηκε, ήταν χωρίς προηγούμενο, ελπίζοντας πως βοηθήκαν άνθρωποι που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να χάνουν τα πάντα. Είδαμε πολλούς καλλιτέχνες να δωρίζουν εξ’ολοκλήρου τα έσοδα απο συναυλίες τους που πραγματοποίησαν εκείνο τα διάστημα (Κωστής Μαραβέγιας, Αλκίνοος Ιωαννίδης κ.α.), είδαμε συναυλίες που έγιναν αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό (συναυλία αληλλεγγύης στο σκοπευτήριο Καισαριανής) και φυσικά όλες τις συναυλίες που ακυρώθηκαν ως ένδειξη πένθους.

Παρακολουθήσαμε και καλύψαμε περισσότερες απο 35 συναυλίες απο 10 διαφορετικά φεστιβάλ στην Αθήνα. Είδαμε πολύ ενδιαφέροντα σχήματα και εξαιρετικές συναυλίες.

Αναμφίβολα όσο αναφορά την ελληνική μουσική, η σύμπραξη του Θανάση Παπακωνσταντίνου & του Σωκράτη Μάλαμα σε κοινή περιοδεία, ήταν αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις με περισσότερες απο 30 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και με σχεδόν όλες να γίνονται σε κατάμεστους χώρους.  Ο Θάνος Μικρουτσικός ανακοίνωσε πως δεν περνάει τις πιο ευχάριστες μέρες τις ζώης του και πραγματοποίησε μια σείρα συναυλιών παρέα “Με όσους περπάτησαν μαζί του” όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του. Η παρουσία της Χαρούλας Αλεξίου μετά απο χρόνια πανω στην σκηνή, είναι απο μόνη της μια σημαντική στιγμή του καλοκαιριού, όπως και οι σπουδαίες βραδιές του συνθέτη με τον Γιώργο Μεράντζα, τον Γιάννη Κότσιρα & την αγαπημένη μας Ρίτα Αντωνοπούλου. Με τόση αγάπη που έλαβε, είμαστε σίγουροι πως στο τέλος θα νικήσει. Παύλος Παυλίδης & Γιάννης Αγγελάκας για μία κοινή συναυλία στην πλατεία νερού αλλά και σε αρκετές προσωπικές τους, με τον Παύλο Παυλίδη να μας παρουσιάζει και ένα ξεχωριστό ακουστικό σχήμα.

Ο Γιάννης Χαρούλης εμφανίστηκε τον Ιούνιο στο θέατρο Πέτρας σε ένα ακόμα 3ήμερο sold out και δύο βραδιές τον Σεπτέμβρη στο φεστιβάλ Βράχων 2018. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για 45ο καλοκαίρι ξεσήκωσε όλη την Ελλάδα, ο Μίλτος Πασχαλίδης σε ένα απο τα πιο γεμάτα καλοκαίρια του και με την συναυλία στο άλσος Βείκου στο Γαλάτσι να κλέβει τις εντυπώσεις. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης σε μία “solo” περιοδεία, με την ιδιαιτερότητα της παρουσίασης των τραγουδιών του και στην νοηματική γλώσσα. H επανεμφάνιση των Στέρεο Νόβα έπειτα απο 20 χρόνια, μας θύμισε τα πιο όμορφα μας καλοκαίρια.

Οι Locomondo γιόρτασαν 15 χρόνια live συναυλίες. Το αγαπημένο μας παραδοσιακό καφενείο “Καραγκιόζης” γιόρτασε τα εφτά χρόνια λειτουργίας του με ένα σπουδαίο διήμερο στο παλιό αμαξοστάσιο ΟΣ.Υ. με Χειμερινούς Κολυμβητές, Χαίνηδες, Bandallusia, Βoban Markovic, Θρανξ Πανξ & Baildsa με το Γιούργια Φέστιβαλ.

Όσο αναφορά τα φεστιβάλ, πολλά, ενδιαφέροντα και τα περισότερα με ελεύθερη είσοδο. Αυτά θέλουμε να βλέπουμε. Το φεστιβάλ της Δραπετσώνας, Λιπάσματα 2018 μας εντυπωσίασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε αυτό τον υπέροχο χώρο του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων, με σπουδαίες συναυλίες και εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, τα “Αισχύλεια 2018” στην Ελευσίνα, τα φεστιβάλ των δήμων Γαλατσίου, Ζωγράφου, Χαλανδρίου όλα με ελεύθερη είσοδο μας χάρισαν μοναδικές μελωδικές βραδιές.

Πάμε στις ξένες παραγωγές με υο Rockwave, το Release & το Ejekt festival να βάζουν τα δυνατά τους. Φυσικά η έλευση των Iron Maiden ήταν η κορυφαία συναυλία του καλοκαιριού με το συγκρότημα θρύλος να κάνει μία στάση στη χώρα μας έπειτα απο πολλά χρόνια και να μαγεύει τους χιλιάδες φίλους τους που βρέθηκαν στη Μαλακάσα για το φετινό Rockwave. Arctic Monkeys, Nick Cave, Judas Priest, Thievery Corporation, UB40, Jamiroquai, Chemical Brothers, Parov Stelar, Editors, Alborosie, Dub Inc, Goran Bregovic, Calexico, Scorpions, Bryan Ferry, Sting μερικά απο τα σπουδαία ονόματα που βρέθηκαν στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι.

Τι μας άρεσε περισσότερο? Τι κρατάμε απο το φετινό καλοκαίρι?
1) την πρώτη βραδιά του Release Festival με Thievery Corporation & UB40

2) την επανεμφάνιση των Στέρεο Νόβα

3) τους Arctic Monkeys ( μαζί με την ταλαιπωρία της επιστροφής)

4) την συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στα Λιπάσματα 2018

5) την συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στο Γαλάτσι

6 ) την σπουδαία βραδιά που μας χάρισε η Ρίτα Αντωνοπούλου & ο Θοδωρής Οικονόμου στο θεατράκι στου Ζωγράφου

7 ) και την μεγάλη συναυλία του Θανάση & του Σωκράτη στην πρώτη τους μέρα στην Πλατεία Νερού.

Ο χειμώνας που έρχεται, έρχεται δυναμικά με δεκάδες μουσικές σκηνές, με πολλές συναυλίες για όλα τα γούστα. Μείνετε στις www.mousikesebeeries.gr, ενημερωθείτε, βρείτε την καλύτερη παρέα και να ακούτε πολύ Μουσική!