Σε μια από τις πολλές κουβέντες περί μουσικής που κάνω με τον αδελφό μου Γιώργο (τον GT του On the rocks ντε!), με ρώτησε για τους Graveyard. Η απορία μου για τι πράγμα μου μιλάει συνοδεύτηκε από ένα πεντάλεπτο υβρεολόγιο με πιο μαλακή έκφραση το ‘περνιέσαι και για ροκάς’! Αυτό ήταν.. Με το που γύρισα σπίτι μου ‘κατέβασα’ (αμαρτία εξομολογουμένη…) το ‘Hisingen Blues’, για να δω για ποιο λόγο τα άκουσα.  Πριν καν την ολοκλήρωση του εναρκτήριου  ‘Ain’t Fit To Live Here’ είχα ήδη αρχίσει να περιλούζω και εγώ τον εαυτό μου με ότι παλιοκουβέντα ήξερα! Γιατί παίδες, δε γίνετε να αυτοαποκαλούμαστε ροκάδες, μεταλλάδες ή μουσικόφιλοι γενικότερα, και να μην έχουμε πάρει χαμπάρι αυτούς τους εξαιρετικούς Σουηδούς.

Το ‘Hisingen  Blues‘, είναι ένας δίσκος που μεταφέρει το classic rock στο σήμερα, μπολιάζοντας τα blues, την jazz και την folk μέσα από συνθέσεις που φαίνεται να μπήκαν σε κάποια μηχανή του χρόνου από την δεκαετία του ’60 και του ’70 για να μας συναντήσουν στο 2011. Αυθεντική μουσική που μεταφέρει το κλίμα και την αίγλη των εποχών που το rock μεσουρανούσε, μέσα από μια παραγωγή τόσο retro, αλλά και τόσο εκθαμβωτική ταυτόχρονα!

Για να πάρετε μια ιδέα για το τι θα ακούσετε, φανταστείτε τους  Black Sabbath, τους  Led Zeppelin και τους  Lynyrd Skynyrd να μπεκροπίνουν υπό τους ήχους των Rolling Stones. Οι Graveyard δεν άφησαν τίποτα στην τύχη. Κοίταξτε το εξώφυλλο. Βάλτε τον δίσκο (όχι cd, δεν υπήρχαν το 1970!!) να παίζει. Κοιταξτε τις φωτογραφίες τους. Αυτοί που άκουγαν μουσική στα ’70s και όσοι είναι κολλημένοι με αυτόν τον ήχο και οι γύρω τους λένε παλιομοδίτες, με το ‘Hisingen Blues’ παίρνουν την εκδίκησή τους.

Συχνά αναρωτιόμαστε γιατί τα παλιότερα τραγούδια έμειναν κλασικά. Δεν είναι ότι μόνο τότε υπήρχε έμπνευση, ούτε ότι τώρα δεν υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες. Απλά στους ανθρώπους ο ήχος του ’70 ακούγεται αβίαστος και φυσικός. Τότε δεν υπήρχε image και marketing. Υπήρχε διάθεση για πειραματισμό και δημιουργία μουσικής σε πρώτο πλάνο και όχι οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Γιαυτό και εκείνη τη περίοδο δημιουργήθηκε τόση μουσική η οποία ακόμα και σήμερα αντέχει στο χρόνο και αποτελεί το soundtrack της ζωής ανθρώπων που ούτε καν είχαν γεννηθεί τότε.

Δε χρειάζεται να τα ακούσετε και σεις από κάποιον, όπως εγώ, για να ανακαλύψετε αυτό το συγκρότημα. Απλά βάλτε τον δίσκο στο πικάπ και ανοίξτε ένα μπουκάλι. Το  ‘Hisingen  Blues’ θα αναλάβει τα υπόλοιπα!

1 ΣΧΟΛΙΟ