Cesaria Evora Orchestra
Special guest Dulce Pontes

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017
ΕΧΤRA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Gazi Live

Η παράσταση αφιέρωμα στην ζωή και τα τραγούδια της ξυπόλητης ντίβας Σεζάρια Εβόρα από το Πράσινο Ακρωτήριο, 
έρχεται επιτέλους και στην Αθήνα

Mια βραδιά αληθινό ταξίδι ψυχής μας περιμένει στις 18 Νοεμβρίου στο Gazi Live. Η παράσταση αφιέρωμα στην ξυπόλητη ντίβα Σεζάρια Εβόρα έρχεται επιτέλους και στην Αθήνα και με μουσική, τραγούδια και βιντεοπροβολές παρουσιάζει την υπέροχη αλλά και τόσο συγκινητική ζωή της. Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ που είχε τίτλο «Ξυπόλητη Ντίβα», η διάσημη ορχήστρα που έχει το όνομα της, η Cesaria Evora Orchestra, έρχεται από το Πράσινο Ακρωτήριο και φέρνει στις αποσκευές της τα τραγούδια, το συναίσθημα, το Sodade..

Στο αφιέρωμα συμμετέχει η μεγάλη ντίβα των Φάντο (Fado) της Πορτογαλίας Ντούλτσε Πόντες (Dulce Pontes)  η οποία είχε συμπράξει πολλές φορές με την Σεζάρια σε μεγάλα φεστιβάλ και συναυλίες ενώ την Σεζάρια Εβόρα Όρκεστρα θα συνοδεύουν και νέες φωνές του Πράσινου Ακρωτηρίου, μεταξύ των οποίων η Νάνσυ Βιέιρα, η εκπληκτική τραγουδίστρια  που η ίδια η Σεζάρια είχε χρίσει άξια διάδοχό της.

Συγκινητική στιγμή της παράστασης που περιοδεύει με επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, είναι η παρουσία του αγαπημένου ανιψιού της Σεζάρια, του Γκρέις Εβόρα (Grace Evora), ο οποίος δημιούργησε ένα εκπληκτικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα με φωτογραφίες και βίντεο από την ζωή της αλλά και τις καλύτερες στιγμές της σπουδαίας καριέρας της. Συμμετέχουν επίσης η Λουσιμπέλα και η Ελίδα Αλμέιντα.

Στις 18 Νοεμβρίου ταξιδεύουμε και πάλι στο Πράσινο Ακρωτήριο και από εκεί στην Πορτογαλία, στην Βραζιλία και την Κούβα. Θα είναι ένα αληθινό ταξίδι ψυχής. Γιατί όπως έλεγε η Σεζάρια: «Η μουσική δεν έχει σύνορα. Η μουσική έχει μόνο μια γλώσσα: το συναίσθημα! Είναι η τόσο απλή αλλά και τόσο σπουδαία ένωση που συμβαίνει ανάμεσα στη μουσική και τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αν την ζήσουν έστω και μία φορά, δεν την ξεχνούν ποτέ στη ζωή τους…»

Ποια ήταν όμως η Σεζάρια Εβόρα;

Σε ηλικία επτά ετών έμεινε ορφανή από πατέρα, που ήταν βιολιστής, και η μητέρα της, που εργαζόταν ως μαγείρισσα, αγωνίστηκε μάταια να μεγαλώσει αυτήν και τα έξι αδέλφια της με τα πενιχρά εισοδήματά της. Στα δέκα της, η μικρή Σιζέ, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, μπήκε σε καθολικό ορφανοτροφείο. Εκεί ήταν που ήρθε σε πρώτη επαφή με τη μουσική, συμμετέχοντας στη χορωδία του ιδρύματος.

Τη δεκαετία του ’70 η Εβόρα ήταν πλέον αρκετά γνωστή στο νησί της, χωρίς όμως η επιτυχία της αυτή να βελτιώσει τα οικονομικά της. Έτσι, αποφάσισε να σταματήσει το τραγούδι για να μπορέσει να θρέψει τα δύο παιδιά της. Επί δέκα χρόνια δεν τραγούδησε και η ίδια τα περιγράφει ως «σκοτεινά χρόνια».

Όταν όλη η Ευρώπη και μαζί με αυτήν και η Ελλάδα τραγούδησαν για πρώτη φορά το Sodade (Σοντάντ), στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής προστέθηκε το ειδικό βάρος μιας σχετικά άγνωστης μέχρι τότε  χώρας, του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ήταν η Σεζάρια Εβόρα που τραγουδούσε και μας ταξίδευε σε μέρη μαγικά.

Πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, ήταν η συγκομιδή 24 ετών παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο.

Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο  Sao Vincente (Σάο Βινσέντε) του Cape Verde (Κάπε Βέρντε). Σύντομα έγινε η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της Μόρνα (morna).

Η απόλυτη καταξίωσή της στη μουσική βιομηχανία εκφράστηκε με τρία συνεχόμενα Grammy για τα ισάριθμα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ 2000-04.

H Σεζάρια έφυγε πριν 6 χρόνια. Η τελευταία της περιοδεία ήταν στην Πορτογαλία και είχε τραγουδήσει δίπλα στην Ντούλτσε Πόντες.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ  : NANCY VIEIRA, LUCIBELLA, GRACE EVORA, ELIDA ALMEIDA

info

• Gazi live, Ιερά Οδός 7-13, Γκάζι
• 18.11.2017 | Ώρα: 21.00
• Διάρκεια: 140 λεπτά με διάλειμμα
• Δ ΖΩΝΗ ΟΡΘΙΩΝ: 30 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 25 ΕΥΡΩ | Γ ΖΩΝΗ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ: 35 ΕΥΡΩ | Β ΖΩΝΗ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ: 40 ΕΥΡΩ | Α ΖΩΝΗ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ: 50 ΕΥΡΩ
• viva.gr | 2111010050