Η νέα δισκογραφική δουλειά με βασικό ερμηνευτή τον Ψαραντώνη με τίτλο “…Χαραυγή” ομολογώ πως με εντυπωσίασε. Φυσικά και δεν περιμένα το 2017 για να καταλάβω την αξία του Ψαραντώνη αλλά με έκανε να ψάξω και να ξαναθυμηθώ μερικές απο τις σπουδαιότερες συνεργασίες του όλα αυτά τα χρόνια. Όταν πρωτοέμαθα πως ο Βασίλης και ο Ψαραντώνης θα συνεργαστούν σε μια νέα δισκογραφική δουλειά, περίμενα με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Στον εν λόγω δίσκο των αδερφών Φραγκιαδάκη οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες απέδειξαν για ακόμα μία φορά γιατί θεωρούνται κορυφαίοι. Ο καθένας στο είδος του φυσικά. Η πολυαγαπημένη “Πάντα θλιμμένη χαραυγή” είναι ένα ακόμα διαμάντι στην πορεία του Ψαραντώνη και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  1. Πάντα Θλιμμένη χαραυγή | Ψαραντώνης – Βασίλης Παπακωνσταντίνου

2. Να’χεν η θάλασσα βουνά (Ηρώδειο) | Ψαραντώνης – Γιάννης Αγγελάκας

Το 2010 ο Ψαραντώνης ανεβαίνει στο Ηρώδειο και μαζί με τον τότε συνεργάτου του Γιάννη Αγγελάκα, βάζουν την Κρητική μουσική σε άλλα μονοπάτια.

3. Το τραγούδι του Πολέμου | Ψαραντώνης – Χαίνηδες – Mode Plagal

Η σχέση των Χαίνηδων με τον Ψαραντώνη  δεν μπορεί να κλειστεί τόσα εύκολα σε μια απλή συνεργασία. Ο “δάσκαλος” οπως τον αποκαλεί ο Δημήτρης Αποστολάκης και οι Χαίνηδες έχουν βαθεία ιστορία στην ελληνική μουσική. Η παρουσιάση του “Ερωτόκριτου” τα τελευταία χρόνια εντυπωσίασε το κοινό, δίνοντας στο ποίημα του Βιντσέτζου Κορνάρου μιά άλλη δίασταση. Το 2014 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Πέρα απο τα σύνορα”. Χαίνηδες, Ψαραντώνης & Mode Plagal σε μουσικές πραγματικά πέρα απο τα σύνορα. Απο εκείνο το δίσκο ξεχωρίζω “Το τραγούδι του Πολέμου”

4. Όσο βαρούν τα σίδερα | Ψαραντώνης – Μίλτος Πασχαλίδης

Ξένιος, η Κρήτη εντός μου. 2010. Το “όσο βαρούν τα σίδερα” αποκτά φανατικούς θαυμάστες. Ένα πραγματικά μοναδικό τραγούδι “ψηλώνει” ακόμα περισσότερο με τη συνεργασία του Ψαραντώνη με τον Μίλτο Πασχαλίδη

5. Συννεφιασμένε μου ουρανέ | Ψαραντώνης – Βασίλης Σκουλάς

Δύο απο τους σημαντικότερους λυράρηδες της κρητικής μουσικής, ο Βασίλης Σκουλάς & ο Ψαραντώνης συναντιούνται δισκογραφικά το 2007 στο δίσκο “Άνθη του χρόνου“.Το τραγούδι “Συννεφιασμένε μου ουρανέ”

6. Far from Men – Nick Cave, Warren Ellis, Psarantonis (soundtrack)

ο Nick Cave με τον Warren Ellis ντύνουν μουσικά την ταινία του David Olehoffen, “Loin Des Hommes” (Far From Men). Σε δύο από τις συνθέσεις του soundtrack συμμετέχει ο Ψαραντώνης, με την χαρακτηριστική του ερμηνεία.

Επιμέλεια : Θάνος Τεγόπουλος

*Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του καλού μας φίλου, Γιάννη Μαργετουσάκη.