untitled

Το σπίτι που γεννήθηκα” είναι το δεύτερο τραγούδι που είδε το φως της δημοσιότητας, από το επερχόμενο άλμπουμ του Γιάννη ΧαρούληΟ Δωδεκάλογος του Γύφτου” .  Μετά το ” Ω νυχτέρια Ω πανηγύρια” σε μουσική του Λουκά Θάνου.

Το ποιήμα του Κωστή Παλαμά ανήκει στο δεύτερο μέρος της συλλογής «Τα Παράκαιρα» , που δημοσιεύτηκε το 1919. Το ποίημα αυτό ανήκει στην κατηγορία ποιημάτων του Παλαμά που εκφράζουν προσωπικές του εμπειρίες και κυρίως τη νοσταλγία του για τα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια και το πατρικό του σπίτι. Το ποίημα είναι γραμμένο σε μέτρο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο παροξύτονο. Η γλώσσα είναι δημοτική με ελάχιστους ιδιωματισμούς. Το ύφος είναι λυρικό με κάποια νοσταλγική και ρομαντική διάθεση. Ο πλούτος των συναισθημάτων που περιέχει το ποίημα συγκινεί ιδιαίτερα τον αναγνώστη.

Στο ποίημα αυτό ο ποιητής βυθίζεται στις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία και συγκεκριμένα θυμάται το σπίτι που γεννήθηκε. Το σπίτι αυτό, παρόλο που τώρα έχει περάσει σε ξένα χέρια, εντούτοις βρίσκεται πάντα βαθιά ριζωμένο μέσα στην ψυχή του. Στη σκέψη και στη φαντασία του ποιητή όλα έχουν μείνει ίδια, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Φαντάζεται, λοιπόν, το πατρικό του σπίτι να τον καλεί να το ξαναδεί, αλλά και να βιώσει κάποιες ευτυχισμένες αναμνήσεις. Παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που έφυγε από το σπίτι του, στο μυαλό του έχει κρατήσει την εικόνα του σπιτιού του όπως ήταν, όταν αυτός ήταν παιδί και κατοικούσε εκεί. Την εικόνα αυτή που έχει στο μυαλό του ούτε ο χρόνος μπορεί να την αλλοιώσει αλλά ούτε και οι επιφανειακές αλλαγές που έχουν επιφέρει οι διάφοροι ένοικοι στην εξωτερική όψη του σπιτιού. Για τον ποιητή οι πόρτες του σπιτιού, οι καμάρες και ο κήπος παίρνουν μια συμβολική διάσταση, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ευτυχισμένες στιγμές από την παιδική του ηλικία. Τα πρόσωπα του σπιτιού, η γιαγιά, η μητέρα, ο πατέρας και ο αδελφός, ξεπροβάλλουν με τα χαρακτηριστικά που τους είχαν δώσει τα παιδιάστικα μάτια του, ενώ το σπίτι, ακόμη κι αν τώρα πια βρίσκεται στην κατοχή ξένων ανθρώπων, προσμένει με λαχτάρα τον ποιητή να ξαναγυρίσει εκεί.

Το τραγούδι ”ανέβηκε” προχθές (24/10) στο επίσημο κανάλι της MINOS EMI στο youtube και μπορούμε να το απολαύσουμε μέχρι το επόμενο upload.