DSC01629Οι Χαίνηδες ανηφόρισαν στο πιο όμορφο θέατρο της Αττικής για ακόμα μία παράσταση. Ο λόγος, η μουσική και ο χορός τα βασικά συστατικά και η πεπατημένη που ακολουθούν οι Χαίνηδες καθ’όλη την διαρκεία της πολυετούς πορείας τους.

“…Το παιδί που τρέλανε η θωριά του μάγου
σ’ άγνωστες το ξόρισαν στράτες του πελάγου
Σε στεριές και θάλασσες χρόνια ταξιδεύω
το παιδί που χάθηκε να το βρω γυρεύω…”

DSC01654

Μέσα απο ένα πλούσιο τρίωρο πρόγραμμα μας παρουσίασαν τραγούδια απο τα πρώτα τους μουσικά βήματα μέχρι και την τελευταία τους δισκογραφική δουλεία τους “Πέρα απο τα σύνορα”. Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Δημήτρης Αποστολάκης οι συναυλίες είναι τελετές και τα τραγούδια προσευχές και η μουσική δεν είναι για διασκέδαση αλλά για ψυχαγωγία και το κοινό που βρέθηκε στο Βεάκειο ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένο για αυτό που πήγε να παρακολουθήσει.

“…Δως στο διπλανό
γέλιο αληθινό
και στον άρχοντα
λεφτά κι υπάρχοντα…”

DSC01664

“Συρτό του Ανέμου”, Χαίνης, Καπηλειό, Τίγρης, ήταν μερικά απο τα τραγούδια που ξεσήκωσαν το κοινό, πάντα φυσικά σε πλαίσια σεβασμού προς τους συναθρώπους τους και πρός τους καλλιτέχνες. Τραγούδια για τον Πόλεμο, για την Αγάπη, για την αυγή, για τον έρωτα για τον θάνατο. Τραγούδια που σε ταξιδεύουν, τραγούδια που ηρεμούν την ψυχή, τη σκέψη και το σώμα.

“…Τσιγαράκι μου στριφτό,
πια δε θέλω να σκεφτώ,
φίλους που διαβήκανε
κι ύστερα χαθήκανε…”

DSC01673

Αν κάτι ξεχωρίζει  στις συναυλίες των Χαίνηδων αυτό είναι ο σεβασμός. Σεβασμός με όλη τη σημασία της λέξης. Σεβασμό για αυτό που θα πας να παρακολουθήσεις, για τον διπλανό σου, για τους καλλιτέχνες, για την μουσική την ίδια. Κάποτε ρωτήθηκε σε μια συνέντευξή του ο Αποστολάκης αν όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδέυει το καραβάνι των Χαίνηδων αν έχουν υπάρξει στιγμές δύσκολες ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος. Η απάντηση του γεμάτη ειλικρίνεια και ευθύτητα όπως πάντα άλλωστε. Φυσικά έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις, τσακωμούς, νεύρα άλλα πάντα με έναν κοινό παρανομαστή. Τον σεβασμό ανάμεσα μας. Αυτό διακρίνεται εύκολα και δια γυμνού οφθαλμού που λένε και αυτό περνάει απλόχερα σε όλους εμάς που βρισκόμαστε απο κάτω.

DSC01682

Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Μιχάλης Νικόπουλος, Τάκης Κανέλλος στα μεγάλα ταξίδια. Άξιοι συνοδοιπόροι Δήμητρης Μπρέτας, Σπυριδούλα Μπάκα, Ιωάννης Νόνης.

Καλή αντάμωση και όπως λέει και ο Αποστολάκης, Οι Χαίνηδες δεν είναι για χόρταση, είναι για μεζεκλίκι…

Κείμενο , φωτογραφίες : Θάνος Τεγόπουλος