panopoulos_land2lr

Ο Χάρης Πανόπουλος, ένας νεός ερμηνευτής και δημιουργός, με πλούσια ήδη καλλιτεχνική δραστηριότητα καθώς και με τρία τραγούδια του να κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, μιλάει στις Μουσικές Ebeeries λίγο πριν την έμφανιση του στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου.

1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική; Τι σημαίνει για σένα μουσική;

Αποφάσισα να ασχοληθώ ουσιαστικά με τη μουσική πριν από περίπου 5 χρόνια ξεκινώντας μαθήματα φωνητικής. Ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική, γι’ αυτό καταπιάστηκα και με μουσικό όργανο, ήταν για να μπορέσω να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να μάθω να ερμηνεύω με λίγο πιο διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα γύρω μου. Η μουσική για μένα είναι τα πάντα και βρίσκεται σε κάθε τι. Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να τραγουδάω, να γράφω και να νιώθω τη μουσική σε κάθε κίνησή μου.

2. Γιατί επέλεξες το κρητικό λαούτο ως μέσο έκφρασης. Τι σε γοητεύει σ’αυτό;

Η αγάπη μου για την Κρήτη είναι ιδιαίτερη. Λατρεύω τη μουσική της, τους ανθρώπους της, τις μαντινάδες, την αύρα της.  Δε κατάγομαι από κει. Τη νιώθω όμως σαν τόπο δικό μου. Μάλλον σε κάποια προηγούμενη ή σε κάποια επόμενη ζωή, σίγουρα θα ήμουν κρητικός. Όταν επιλέγεις να μάθεις ένα μουσικό όργανο σε μια πιο προχωρημένη ηλικία όπως ήταν η δική μου, πας κατευθείαν εκεί που νιώθεις πιο οικείος, εκεί που η ψύχη και η καρδιά δεν αντιστέκονται. Λαγούτο λοιπόν. Το λαγούτο έχει τόσο χαρούμενο όσο και θλιμμένο ήχο ταυτόχρονα, που  καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Αυτό που πραγματικά με γοητεύει είναι ο ηλεκτρισμός που βγάζει κάτι που δεν το έχω συναντήσει σε άλλο παραδοσιακό όργανο.

3. Από που εμπνέεσαι για να γράψεις ένα μουσικό κομμάτι;

Το να γράψεις ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Ή κάθεσαι και γράφεις εντελώς ψυχρά με χαρτί και μολύβι γνωρίζοντας την κατάλληλη μουσική θεωρία ή ενώ έχεις πιάσει το όργανο, αρχίζεις να αυτοσχεδιάζεις και να χτίζεις αυτό ακριβώς που βγαίνει από μέσα σου. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο επιλέγει κανείς τον πρώτο τρόπο. Όσον αφορά τα ερεθίσματα της έμπνευσης κάθε φορά είναι διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά όταν βγαίνει από μέσα μου μια μελωδία, προσπαθώ να απομονώσω ακαριαία το πώς νιώθω για να δώσω εξήγηση αυτού που μόλις γεννήθηκε.panopoulos_port1lr

4. Αν και πάρα πολύ νέος έχεις ήδη αρκετές εμφανίσεις και συνεργασίες καθώς και 3 τραγούδια που κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο. Μίλησέ μας για τις συνεργασίες αυτές.

Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησα ήταν το Μάρτιο του 2013 με τίτλο ”Πράσινες Γραμμές”. Ένα τραγούδι σε στίχους της διακεκριμένης κύπριας στιχουργού Ελένης Σιούφτα και σε μουσική του δασκάλου μου στο λαούτο Γιάννη Κακλή. Ακολούθησε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου η ”Εσπέρα”, ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη μελοποιημένο από έναν νέο και πολύ αξιόλογο μουσικό, τον Γιώργο Καραμήτρο. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και το τρίτο κατά σειρά τον ”Φάρο” και αυτό σε μουσική του Γιώργου και σε στίχους του Γιώργου Κανελόπουλου. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να συνεργάζομαι με ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους και να δέχομαι από εκείνους εφόδια και γνώσεις για να συνεχίσω.

5. Εν μέσω κρίσης πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να προωθήσει τη δουλειά του και να βιοποριστεί μέσω αυτής;

Αν επιλέξεις να βιοποριστείς μέσα από τη μουσική είναι λογικό ειδικά αυτήν την περίοδο που διανύουμε να συναντήσεις μεγάλα εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά ό,τι είναι αξιόλογο φαίνεται σε βάθος χρόνου και θα ανταμειφθεί όπως του αρμόζει. Θεωρώ πάντως ότι κανείς δεν πρέπει να έχει τη μουσική στο μυαλό του ως ”δουλειά” αλλά σαν μέσο έκφρασης και δημιουργίας.

6. Πόσο δύσκολη είναι η προώθηση μιας δισκογραφικής δουλειάς μέσω διαδικτύου;

Το διαδίκτυο λύνει τα χέρια κάθε καλλιτέχνη ως ένα βαθμό, ώστε να μπορεί μεγάλη μερίδα κόσμου να ακούει τη δουλειά σου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια, η υπολειτουργία των δισκογραφικών εταιριών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια στις προσωπικές παραγωγές. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν στραφεί στις homemade παραγωγές.

panopoulos_port2lr7. Μουσικά σε ποιον χώρο εντάσσεις τον εαυτό σου;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ολοκληρωμένο καλλιτέχνη ώστε να μπορώ να με κατατάξω σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό χώρο. Ωστόσο, δεν θα σας κρύψω ότι η αγάπη μου για την παραδοσιακή μουσική είναι εμφανής στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω τα ερεθίσματα που δέχομαι, ώστε να συνθέτω και να διαμορφώνω μαζί με τους συνεργάτες μου τις ενορχηστρώσεις των ζωντανών μας εμφανίσεων.

8. Στα άμεσα σχέδια σου περιλαμβάνεται η εμφάνιση στην Αρχιτεκτονική στις 27 Οκτωβρίου. Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν εκεί;

Στην Αρχιτεκτονική τη Δευτέρα 27/10 θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με τα δικά μου τραγούδια από τον πρώτο επερχόμενο δίσκο καθώς και τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι μουσικές ενορχηστρώσεις θα διαφέρουν αρκετά από αυτές που έχει συνηθίσει ο κόσμος να ακούει από μας, μιας και θα προσθέσουμε ενδιαφέρουσες πινελιές στις εκτελέσεις των τραγουδιών.

9. Κλείνοντας ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια – όνειρα του Χάρη;

Αρχικά να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες τις καθημερινότητας. Από εκεί και πέρα, μουσικά, σαν προσωπική επιδίωξη έχω να αποφοιτήσω από το Εθνικό Ωδείο και σε ένα χρόνο από τώρα να έχει έρθει σε κυκλοφορία ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος.