Θάνος Μικρούτσικος
Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Για δέκα παράστάσεις απο 22 Δεκεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου

Ένα θέαμα για όλους βασισμένο στα θρυλικά τραγούδια του Σταυρού του Νότου. Στα τραγούδια που αγαπήθηκαν από τρεις γενιές και συνεχίζουν να γοητεύουν και να συγκινούν τα νεότερα παιδιά. Κι είναι παράξενο ποτέ δεν μένουν ίδια. Μεταλλάσσονται με το πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά είναι ακόμα πιο σύγχρονα και πιο ζωντανά. Δεν είναι τυχαίο που ο Σταυρός του Νότου και οι Γραμμές των Οριζόντων, η δουλειά του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία ξεπέρασαν σε κυκλοφορία 1.500.000 αντίτυπα.
Το θέαμα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο είναι ένα περιπετειώδες και γοητευτικό μουσικό παραμύθι που έγραψε η Μαρία Παπαγιάννη. Ναυτικές ιστορίες με πυξίδα τις μαγικές εικόνες που μας αποκαλύπτει ο Καββαδίας στα κείμενά του.
Η νέα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απευθύνεται στην φαντασία και στην ωριμότητα των παιδιών αλλά και στην παιδικότητα και την ευαισθησία των μεγάλων. Ένα πολυθέαμα για μικρούς και μεγάλους με τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές. Η μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μεταμορφώνεται μέσα από τα σκηνικά του Γιώργου Βαφιά σ΄ ένα μεγάλο καράβι και μπαρκάρει για τον κόσμο της φαντασίας εκεί που ζούνε πειρατές, θαλασσόλυκοι, γοργόνες και καρχαρίες, χελιδονόψαρα, φάλαινες και ψάρια νησιά. Οι χορογραφίες της Σεσίλ Μικρούτσικου συντροφεύουν πάντα τα τραγούδια όπως οι γλάροι τα καράβια. Το καράβι ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές σε θάλασσες, στο βυθό και στα αστέρια όπως ακριβώς και στα όνειρά μας. Φουρτούνες, ναυάγια, ψάρια-νησιά, πειρατές στην κοιλιά ενός γιγάντιου ψαριού Οι ιστορίες άλλοτε είναι η συνέχεια των τραγουδιών, άλλοτε παραμύθια ναυτικά με φάλαινες και καρχαρίες κι άλλοτε απλά μια προσευχή.
Με ερμηνευτές σπουδαίους παραμυθάδες  τραγουδιστές, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Κώστα Θωμαίδη, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και την Άννα Λινάρδου συνεπικουρούμενους από δυο έλληνες μουσικούς ευρωπαϊκής κλάσης: τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά και τον Νίκο Τουλιάτο στα κρουστά . Μαζί τους το πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γράφει για την συνάντησή μου με την ποίηση του Νίκου Καββαδία: «Γνώρισα ένα ποιητή παραμυθά που μ΄ έσπρωχνε να φύγω από μια πραγματικότητα που πετσοκόβει τα όνειρα και αφοπλίζει το πάθος μας. Ένα ποιητή παραμυθά που σε ταξιδεύει εκεί που δεν υπάρχουν όρια, λιμάνια, στεριές, που σε καλεί να ονειρεύεσαι γιατί χωρίς το όνειρο ο άνθρωπος δεν υπάρχει. Γιατί «πρέπει να χορέψεις πάνω στο φτερό του καρχαρία» δηλαδή να ξεπεράσεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο. Και πάνω σ΄ αυτά δούλεψα και δουλεύω 30 και πλέον χρόνια. Και ταξιδεύω με τα νέα παιδιά και αυτό είναι που με κινητοποιεί σ΄ αυτούς τους βάρβαρους καιρούς.»

Ενθουσιασμένος για τη νέα παραγωγή, εμμονή του πολλά χρόνια τώρα, ένα θέαμα για παιδιά και μεγάλους πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία σημειώνει: «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου και τις Γραμμές των Οριζόντων, με επιβάτες τους νέους τριών διαφορετικών γενιών, τώρα κάνουμε στάση για να πάρουμε την τέταρτη γενιά με ένα μουσικό παραμύθι χωρίς εκπτώσεις σε δήθεν παιδικές φόρμες αφού είναι πια αποδεδειγμένο ότι η φαντασία των παιδιών υπερβαίνει κατά πολύ τον ρεαλισμό και τον τρόπο των μεγάλων.
Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με το πλοίο «Τραβέρσο» αντιστεκόμενοι σε ότι μας πνίγει. Και αυτόν ειδικά τον καιρό μας πνίγουν πολλά. Όμως εμείς μαζί με τα παιδιά, απόγονοι του Περσέα, ας κυνηγήσουμε το τέρας μέχρι τέλους. Αξίζει τον κόπο.»

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος
Ποίηση: Νίκος Καββαδίας
Κείμενα: Μαρία Παπαγιάννη
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Πέτκου
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Μπάμπης Μπλαζουδάκης
Επιμέλεια παραγωγής: Cricos- Μάνος Τρανταλίδης

Τραγουδούν: Χρήστος Θηβαίος
Κώστας Θωμαίδης
Ρίτα Αντωνοπούλου
Άννα Λινάρδου
Θάνος Μικρούτσικος

Παίζουν: Θύμιος Παπαδόπουλος: πνευστά
Νίκος Τουλιάτος : κρουστά
Θάνος Μικρούτσικος: πιάνο

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Μαλάκης, Νικόλας Αγγελής
Φωνή από το παρελθόν:  Δημήτρης Παπανικολάου

Χορεύουν:Νικολέτα Καρμίρη, Αλεξία Κωστή, Κατερίνα Λιόντου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πέγκυ Ψυχογιού

Μια παραγωγή του ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ημερομηνίες/Ώρα έναρξης:
22, 23 ,26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2011/20:30
23 ,26, 30 Δεκεμβρίου 2011/17:00

Η προπώληση άρχισε

Τιμές:
Φοιτητικά-Παιδικά:Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης
Γ Ζώνη: € 14
Β Ζώνη: € 25
Α Ζώνη: € 35
Διακεκριμένη Ζώνη: € 50