Βασίλης Σκουλάς, η ήρεμη δύναμη!!

Γράφει η dimisou.

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ (23/9), στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, είχες την αίσθηση ότι η σκιά του Ψηλορείτη είχε ενωθεί με την σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης για να αγκαλιάσει ένα από τα πιο ταλαντούχα και σεμνά τέκνα του, τον Βασίλη Σκουλά.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε με τους Κουρήτες να χορεύουν Ανωγειανό Πηδηχτό δίνοντας τον παλμό της βραδιάς. Από το σημείο αυτό ο Βασίλης Σκουλάς, πλαισιωμένος από εξαιρετικούς μουσικούς, μας ταξίδεψε στην κρητική μουσική παράδοση της οποίας ο ίδιος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Η φωνή του, οι ήχοι της λύρας του, ολάκερη η παρουσία του στη σκηνή μαρτυρούσαν στον καθέναν από εμάς την ποιότητα και το ήθος του. Αναφορές από την προσωπική του δισκογραφία, ριζίτικα, συρτά και άλλα πολλά ξεσήκωσαν τους θεατές που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να σταματήσουν να χειροκροτούν.
Ιδιαίτερο ρόλο στην όλη εκδήλωση είχε και η σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη. Σε δεύτερο πλάνο δημιουργούσε το κρητικό τοπίο και σου έδινε την ευκαιρία να παρακολουθήσεις «από κοντά» το πρόσωπο του Βασίλη εκείνη τη στιγμή που έπαιζε.
Ανά διαστήματα, ο Βασίλης Σκουλάς αναζητούσε το βλέμμα του αγαπημένου του «παιδιού», του Πάρι Περισυνάκη, που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα στη σκηνή. Άλλωστε, η απαγγελία και εν συνεχεία η ερμηνεία από τον Βασίλη της «Πέρδικας», στην οποία ενυπάρχει και η μικρασιάτικη επιρροή, εντυπωσίασε όσους δεν ήξεραν ήδη τον συνθέτη Πάρι Περυσινάκη.
Ο Μιχάλης Τζουγανάκης, η Μάρθα Φριτζήλα και ο Μανώλης Λιδάκης μοιράστηκαν με τον Ανωγειανό καλλιτέχνη ορισμένες πολύ δυνατές στιγμές επί σκηνής. Ξεχώρισε άνευ αμφιβολίας η σύντομη αλλά συγκλονιστική παρουσία της Μάρθας Φριτζήλα και όλοι αυθόρμητα ονειρευτήκαμε μία σύμπραξη της με τον Βασίλη Σκουλά στο μέλλον. Αντιθέτως, η ερμηνεία του Μανώλη Λιδάκη θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστική και λιγότερο πομπώδης.
Η βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Βασίλη Σκουλά και την ευχάριστη είδηση ότι η συναυλία θα επαναληφθεί το ερχόμενο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ενώ θα κυκλοφορήσει και σε CD.
Οι μουσικοί που συμμετείχαν, των οποίων η παρουσίαση δυστυχώς δεν έγινε κατά τη διάρκεια της παράστασης, είναι οι εξής:
Λαούτο Κρήτης: Κώστας Καλλέργης
Φλογέρα-Νέυ: Νίκος Παραουλάκης
Μαντολίνο-Λύρα-Λαούτο στεριανό: Πάρις Περυσινάκης
Πιάνο: Γιάννης Μπελώνης
Κιθάρα: Κώστας Ανετάκης
Κόντραμπάσο: Μίμης Ντούτσουλης
Τύμπανα: Γιάννης Αγγελόπουλος
Επιμέλεια Ορχήστρας-Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης

Leave a Comment

CALENDAR
January 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031