Καμιά φορά αρκεί ένα απλό ψάξιμο στον ‘εσυσωλήνα’ (το youtube ντε!), για να ανακαλύψεις ακούσματα που υπό άλλες συνθήκες θα αγνοούσες την ύπαρξη τους. Μουσικές που επειδή ανήκουν σε κάποιο άλλο είδος από αυτό που συνήθως ακούς, δεν προσέχεις. Μέγα λάθος κυρίες και κύριοι! Γιατί έτσι χάνεις την ευκαιρία να ακούσεις υπέροχες δουλειές, όπως το “Homemade Joy”, τον δεύτερο δίσκο (ο πρώτος λέγεται “Try Α Little Romance”), της Μαριέττας Φαφούτη. Μια κυκλοφορία που με ‘ανάγκασε’ να ψάξω περισσότερο στο διαδίκτυο, προκειμένου να βρω περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτήν την εξαιρετική δουλειά, μιας συμπαθέστατης καλλιτέχνιδας.

Στον τίτλο “Homemade Joy”, κάθε λέξη έχει τη σημασία της: “Joy” είναι η χαρά επειδή στα τραγούδια της η νεαρή τραγουδοποιός δεν υποκύπτει στη γενικευμένη μιζέρια που κυριαρχεί γύρω μας, ούτε στην ‘trendy’ εσωστρέφεια (και καλά) της υπόλοιπης μουσικής σκηνής στην οποία ανήκει και η ίδια. Όσο για τη χρήση του ‘Ηomemade’ ξαφνιάζει από την ανάποδη, επειδή όσο ‘σπιτικά’ κι αν είναι τα τραγούδια της, όση απλότητα και ζεστασιά κι αν διαθέτουν, τίποτα σε αυτήν την παραγωγή (από το εξώφυλλο έως το πώς ακούγεται το κάθε όργανο) δεν έτυχε. Όλα σαφώς πέτυχαν επειδή το δίδυμο της Φαφούτη και του παραγωγού της, Θοδωρή Ζευκιλή, δεν υπέγραψε τίποτα λιγότερο από το καλλιτεχνικό τους όραμα. Ναι, συμβαίνουν ακόμα αυτά!

Το πρώτο single του δίσκου, ‘Kookoobadi’ είναι μια (σχεδόν) disco σύνθεση που νοερά σε μεταφέρει στη Φιλαδέλφεια του 70.. Στα ‘June 2’ και ‘Stay’, δεν έχει σημασία τι λένε οι στίχοι, η φωνή της όλο παύσεις και μικρούς αναστεναγμούς, σου μεταδίδει άκρατο ερωτισμό και αισθησιασμό. Υπάρχουν και δύο συνθέσεις της που παραπέμπουν στα σπαγγέτι γουέστερν: το ‘Morricone’ (που δεν χρήζει άλλη επεξήγησης) και το ‘This Ιs Νot Τhe Εnd’ με τα σχεδόν χορωδιακά φωνητικά των Voyage Limpid Sound στο ρεφρέν. Και στα δύο είναι εξαιρετική. Εξαιρετική είναι επίσης στο ‘Galaxy D’ με την όλο εναλλαγές μελωδία που σε σημεία μου θύμισε Queen (μη βαράτε), και στο ‘Become Τhe Sun’ που είναι μια σύγχρονη ‘ωδή στη χαρά’. Να μη ξεχάσω και το ‘Get Up’ που είναι τόσο funky και θετικό που το θέλω για ξυπνητήρι στο κινητό μου.

Tο “Homemade Joy” μου δίνει την εντύπωση ότι η Φαφούτη είναι μια καλλιτέχνης που με τον καιρό μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο στην Ελληνική μουσική. Οι αυθόρμητες, καλοκαιρινές και ολόφρεσκες ερμηνείες της δεν θυμίζουν σε τίποτα τους Έλληνες τραγουδιστές, είτε σε θέμα αγγλικής προφοράς, είτε σε θέμα μουσικής οπτικής, η homemade προσέγγισή της στη δημιουργία επαναφέρει έναν ξεχασμένο ρομαντισμό και μια αθωότητα, ενώ η μελωδική της φλέβα είναι πλουσιότερη από σχεδόν οποιουδήποτε άλλου στην πρόσφατη Ελληνική παραγωγή. Δεδομένης της εξοικείωσης της με τη σύνθεση για εικόνα, και της αγάπης της για το σκηνικό musical, το ταλέντο της που δεν γνωρίζει περιορισμούς, μπορεί να εκταθεί στις πιο ευφάνταστες κατευθύνσεις. Στην περίπτωσή της, και σχεδόν μόνο στη δική της, εύχομαι η φιλοδοξία και η όρεξη της να είναι αρκετά μεγάλες για την ταξιδέψουν (και μαζί της και εμάς) μέχρι το τέλος των δυνατοτήτων της.

Μια πραγματικά δροσερή μουσική έκπληξη μέσα στο κατακαλόκαιρο!

[box] Ο δίσκος κυκλοφορεί από τον Απρίλιο μέσω της Inner Ear Records 

www.mariettafafouti.com
www.inner-ear.gr
[/box]

[box type=”info”] Σύμφωνα με τη Μαριέττα, η λέξη Kookoobadi δεν υπάρχει πουθενά. Είναι ένα μαγικό ξόρκι που κάνει τους ανθρώπους να χαμογελάνε και να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.[/box]